Persoană în scaun rulant lucrând la un computer într-un birou modern, alături de colegi care colaborează în jurul său, într-un mediu de lucru incluziv.

Ghid practic: Cum pot instituțiile cu peste 50 de angajați să utilizeze fondul din taxa de handicap pentru accesibilizare digitală și fizică

În România, orice companie/instituție cu peste 50 de angajați are obligația legală de a angaja persoane cu dizabilități în proporție de cel puțin 4% din numărul total de salariați. În cazul în care acest lucru nu se realizează, compania/instituția este obligată să plătească o taxă de handicap către bugetul de stat.

Ceea ce puțini angajatori știu este că acești bani nu trebuie plătiți integral la stat, ci pot fi utilizați pentru îmbunătățirea fără costuri suplimentare a accesibilității digitale și fizice a companiei/instituției. În acest ghid, îți explicăm cum poți folosi fondul din taxa de handicap pentru a crea un mediu mai accesibil, conform legislației și standardelor internaționale.

1. Ce este fondul din taxa de handicap și cum poate fi utilizat?

Fondul din taxa de handicap reprezintă suma pe care firmele/instituțiile trebuie să o achite dacă nu angajează persoane cu dizabilități. Însă, legislația permite ca această sumă să fie utilizată pentru achiziționarea de bunuri și servicii de la unități protejate autorizate, adică de la acele firme sau organizații care angajează cel puțin 30% persoane cu dizabilități, și se autorizează ca și unități protejate.

Acest fond poate fi folosit pentru:

  1. Accesibilizarea website-ului companiei/instituției, astfel încât să fie utilizabil de către persoanele cu dizabilități;
  2. Auditarea spațiului fizic și urban pentru identificarea barierelor de accesibilitate;
  3. Implementarea semnalisticii accesibilizate, precum print Braille, planșe tactile, hărți de evacuare și de acces tactile;
  4. Achiziția diverselor produse realizate prin munca directă a persoanelor cu dizabilități în scopul realizării accesibilității.

2. Cum poți utiliza fondul din taxa de handicap în 4 pași simpli?

Pasul 1: Calculează suma disponibilă

Cu titlu exemplificativ conform cerințelor legislative, o instituție/companie cu 100 de angajați trebuie să aibă 4 angajați cu dizabilități.

Dacă nu sunt angajate persoane cu dizabilități, firma plătește o taxă echivalentă cu 4 x 50% din salariul minim brut.

Cu salariul minim brut (3.300 RON raportat la anul 2024), taxa lunară este 6.600 RON.

Acești bani pot fi folosiți pentru accesibilizare digitală și fizică în loc să fie plătiți statului.

Pasul 2: Alege un furnizor acreditat

Colaborează cu unități protejate autorizate, despre a căror activitate poți găsi detalit pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) – secțiunea Unități Protejate.  

Compania noastră Acces2Accessibility Movement S.R.L. (APASS) se  regăsește în lista de Unități Protejate Autorizate, deoarece misiunea noastră este aceea de a venii cu soluții de accesibilitate, atât pentru spațiile fizice cât și pentru cele digitale ale clienților noștrii.

Pasul 3: Încheie un contract de parteneriat pentru servicii de accesibilizare

APASS oferă clienților, produse și servicii de accesibilitate ce pot fi deductibile din taxa de handicap, permițându-le să folosească acești bani în beneficiul companiei/instituției proprii.

Compania noastră nu doar că îndeplinește procentul minim de 30% persoane cu dizabilități angajate, ci ne mândrim cu un procent de aproximativ 90% angajați persoane cu dizabilități. Altfel spus, achizițiile pe care le puteți comanda de la noi sunt realizate prin munca directă a acestor angajați și sunt deductibile din fondul de handicap. Beneficiul major este că aceste fonduri se întorc în comunitatea persoanelor cu dizabilități,în salariile acestora și nu își pierd urma în bugetul de stat, unde se varsă în lipsa unor astfel de achiziții / CMI.

Pasul 4: Beneficiază de un spațiu accesibil și conform cu legislația

Prin această oportunitate reglementată de legislația națională compania/ instituția  dumneavoastră se poate ajuta singură să respecte normele naționale și standardele de accesibilitate, evitând sancțiuni sau litigii pentru neconformitate și creând un mediu mai accesibil pentru angajații cu dizabilități sau diverși utilizatori ai spațiului fizic sau digital.

Utilizarea fondului din taxa de handicap nu este doar o soluție legală pentru evitarea sancțiunilor, ci și o strategie pe termen lung pentru îmbunătățirea accesibilității și crearea unui mediu de lucru incluziv. În loc să plătești o taxă fără beneficii directe, poți investi acești bani în modernizarea spațiului fizic, accesibilizarea website-ului implementând soluții care vor aduce un plus valoare companiei tale.

Femeie în scaun rulant lucrând la birou alături de colegi, într-un spațiu de lucru modern și accesibil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top