


Ți s-a întâmplat ca cineva să se mire de ceea ce ție ți se părea normalitate?
Zborul cu avionul…
Știi cum se face?
Ai ghicit, prin aer… 😊
Eu o fană înrăită a plimbatului local, dar și prin *străinătățuri, de câte ori povestesc ceva cuiva, vine și întrebarea:
Bine, bine… dar cum călătorești? Cum ajungi în locul X?
Le răspund, cu unități de transport, 😊De cele mai multe ori, cu avionul.
Alt semn de întrebare, cum te descurci la îmbarcare, debarcare?
Și începe povestitul.
Pașii unei călătorii:
- Iau biletul din timp – și dacă știu și cât durează excursia / vacanța, îl iau dus-întors… că momentan, mmmm, salariu de România… 😊 și aici nu vreau să pară că mă plâng, 😊 doar vreau să scot în evidență o metodă de economisit 😊
Diferența între prețul biletului luat cu o lună înainte de ziua zborului și cel luat cu o zi înainte de momentul plecării îți poate asigura costul biletului către o altă destinație. 😊
- Când iei biletul, poți opta pentru niște facilități, care majoritatea sunt, contra cost: prioritate la îmbarcare, preferințe în legătură cu locul, etc.
În această listă ar trebui sau ar fi recomandat să intre asistența personală, dar pentru că acest serviciu, prin lege e gratuit, ce să vezi, nu la toate companiile aeriene îl poți bifa în momentul achiziționării biletului. Și așa urmează pasul trei.
- Cu 48 ore înainte de a-mi lua zborul, trebuie să sun la aeroport – biroul de asistență și să le spun câteva date prin care să mă identifice și mă au ei în vedere, cu tot cu nevoia mea de asistent personal.
- Apoi, în mod obișnuit check-in.
- Cu două ore înainte de decolare ajung, la aeroport, merg la biroul de asistentă.
Acolo mă preia un angajat și mă însoțește în procesul de control vamal. Începem cu predarea bagajului, dacă am. Persoană care mă ajută până urc în avion.
- Din momentul în care am ajuns în aeronavă, în întâmpinarea nevoilor îmi vin însoțitorii de bord..
- După debarcare, vine și mă preia un angajat din biroul de asistență din cadrul aeroportului unde am aterizat și care e alături de mine până ajung în sala de așteptare(sosiri), unde sunt așteptată de *oamenii mei. 😊
Cam așa decurge o călătorie cu avionul atunci când ești nevăzător ori când ai altă dizabilitate și ai nevoie de însoțitor, bine, cu particularități, ai nevoie de scaun cu rotile, etc.
Și poate urmează să-mi spui, dar sunt și nevăzători care se deplasează singuri, cu ajutorul bastonului alb sau al câinelui ghid.
Ai dreptate, însă, în prea puține aeroporturi, nevăzătorul are repere de orientare, cum ar fi: hărți tactile ale aeroportului, trasee care să fie marcate cu ghidaje tactile, audio, etc. și nicidecum în cele puține accesibilizate, nu intră aeroporturile românești. 😊