O premisă importantă
Accesibilizarea-premisa exercitării tuturor drepturilor; Fiecare dintre noi este unic și diferit! Cu toții avem dreptul la un mediu accesibil, care să ne permită desfășurarea vieții în condiții optime.
Un mediu (context social) accesibil este premisa exercitării tuturor drepturilor fundamentale ale omului: dreptul la sănătate, educație, muncă; dreptul la cultură, timp liber și activități recreative; dreptul la justiție, liberă exprimare; dreptul la viață personală și la întemeierea unei familii; dreptul de a participa la viața publică și politică etc.
În amenajarea oricărui spațiu, fie el public sau privat, trebuie să se țină cont de toate caracteristicile ce ne particularizează și adaptarea acestuia în funcție de nevoi, astfel încât cu toții să avem șanse egale pentru că accesibilizarea este premisa exercitării tuturor drepturilor fundamentale.
Șanse egale
Accesibilizarea-premisa exercitării tuturor drepturilor; Poate te întrebi la ce se referă accesibilizarea, această expresie ”șanse egale”? Mai jos sunt doar câteva situații care pot ajuta ca lucrurile să devină mai clare.
Ai accesat vreodată un website în care textul era scris într-o limbă pe care nu o cunoști și te-ai simțit frustrat că nu ai reușit să obții informațiile pe care le căutai? Exact același sentiment îl are și un nevăzător atunci când nu poate accesa online datele de care are nevoie pentru că acestea sunt sub forma unor imagini sau butoanele site-ului sunt imposibil de accesat cu aplicația care transformă funcția unui buton în descriere audio. Pentru un nevăzător care navighează online, datele grafice (imagini, scheme) sunt complet nefolositoare și singura sursă de informare o reprezintă textul. De aceea e foarte important ca un site să fie accesibil pentru orice persoană cu deficiențe de vedere.
Când suntem pietoni, apare nevoia de a traversa strada. Ca să fim în siguranță, e necesară trecerea de pietoni. S-a întâmplat să nu vezi trecerea pentru că era ștearsă, semaforul inexistent sau defect? Câte riscuri ți-ai asumat dacă ai ales să traversezi asigurându-te doar vizual? Într-o situație similară este persoana cu dizabilități pentru care trecerea nu este marcată cu o suprafață diferită de cea a pavajului, semaforul nu are semnalizare sonoră ori harta tactilă care îl ajută la orientare nu există. În cazul nevăzătorilor, lipsa acestor mijloace accesibilizate le pune viața în pericol!
Lift defect! Ce sentiment te încearcă când dai cu ochii de un asemenea mesaj pe ușa liftului? Și dacă ai și bagaje sau sacoșe de cumpărături…te apucă disperarea. Asemenea momente, pentru o persoana tipică, sunt ocazionale, pentru o persoană cu deficiențe locomotorii sunt un motiv de stres permanent. Pentru acestea, chiar și o simplă treaptă poate fi un obstacol extrem de greu de trecut. Rampa este singura soluția pentru accesibilizarea acestor spații.
Și lista poate continua. Sperăm că exemplele de mai sus ți-au fost de ajutor ca să înțelegi ce înseamnă accesibilizarea și faptul că ea nu reprezintă un moft. Accesibilizarea este o necesitate!