Selectează o Pagină

În textele mele am tot folosit *accesibilizare, *incluziv, dar dacă n-ai contact cu domeniul, persoane cu dizabilități, da, ai citit bine, 😊 domeniu și m-aș opri, că altfel, sunt tentată să zic, domeniu problemă, așa cum îl vede societatea. 😊

 

Azi m-am gândit să-ți spun ce înseamnă incluziune. Nuuu, nu definiția din dex, că o găsești și tu pe google, sunt sigură că poți,  altfel n-ai fi fost aici cu mine.

Și cum exemplu e cel mai bun profesor, fii atent /ă aici:

 

În clădirea X, accesul se face atât pe scări, cât și pe o rampă, tu poți alege, urci scările, sau rampa te solicită mai puțin și decizi s-o folosești, ori alegi planul înclinat pentru că ai un copil în cărucior și, acesta încă n-a învățat să urce scări 😊) sau cine știe.

 

Apoi, ai primit notificare, mentorul tău a postat un articol nou, care conține o informație ce te interesează, n-o poți citi că ești la volan, dar totuși, zici, hai să încerc, deschizi link-ul.

Surpriză, buton de redare audio!

Un motiv în plus să admiri omul, nu doar pentru ce informație îți oferă, ci și pentru că îți facilitează accesul la ea.

În acest fel, tu ai putut să conduci liniștit și să asculți textul.

Pe lângă tine, încă alte mii zece mii de oameni l-au ascultat, fie că erau în trafic, sau nevăzători, sau tăiau ceapa pentru gătit, 😊 împrejurările nu sunt relevante.

 

Și sunt doar două exemple, care sper că au făcut că incluziunea să fie mai pe înțelesul tău.

Un produs sau un serviciu este incluziv atunci când potențialii beneficiari provin din grupuri sociale cât mai diferite.

O hartă, cum îți imaginezi că ar trebui să arate ca să fie incluzivă?

Să fie în culori potrivite și ușor de identificat, conturul să fie cu linii în relief, ceea ce va permite să fie văzută și de cei care privesc cu degetele, nevăzătorii.

Particularități puține, dar care fac diferențe colosale. Pentru că la o hartă normală, doar desenată și colorată, dacă ar avea, să zicem un milion de oameni acces, la una desenată, colorată, dar care are contur în relief, ar putea să aibă acces un milion și trei sute de mii, pentru că, s-au alăturat și nevăzătorii.

 

Tu ai putea să-mi povestești o situație incluzivă sau să-mi descrii ce produs incluziv descoperi prin jurul tău?

 

#accesibilizarea_nu_e_un_moft E pasul spre societatea incluzivă la care visăm.